vrijdag 14 december 2012

New Super Mario Bros Wii


Wie kent ze niet? De Mario Brothers. Nintendo heeft voor de Wii het oude vertrouwde Mario gevoel weer tot leven geroepen met de game New Super Mario Bros. Wii. Mijn ervaring met deze tijdloze game heb ik hieronder beschreven. 


In het kort

Product: New Super Mario Bros Wii
Ontwikkelaar: Nintendo
Console: Nintendo Wii
Besturing: Wii controller (eventueel met Nunchuk)
Soort game: Platform
Aantal spelers: 1 tot 4 spelers
Verkrijgbaarheid: webshops, speelgoedwinkels en gamestores
Dit spel is geschikt voor spelers vanaf 3 jaar.
New Super Mario Bros Wii heeft geen Online-Multiplayerfunctie.

Verschil met de oude Mario games van Nintendo

De velden en werelden lijken erg veel op de oude games van de NES (Nintendo Entertainment System, waar je destijds gigantische vierkante diskettes in moest proppen). Het is ook in 2D terwijl bijna alle games op de Wii in 3D zijn. Op deze manier wordt het oude Mario gevoel vastgehouden. Ondanks dat het heel herkenbaar is, is het niet één op één overgenomen van de oude games. De velden zien er kleurrijker uit en er zijn nieuwe vijanden bij. De velden zijn niet precies hetzelfde als de oude games en soms nog best lastig om goed te doorlopen.Het einddoel van de Mario Brothers is in deze game niet veranderd: Princess Peach is weer eens ontvoerd door Bowser en zijn kornuiten en het is hun taak om haar, met hulp van o.a. Toad en Yoshi, te redden. 

Besturing

Deze game is prima te spelen met de Wii. De afstandsbediening moet je dwars voor je houden waardoor hij eigenlijk speelt als de oude Nintendo. Knoppen 1 en 2 zijn de oude A en B knoppen en de vierpuntstoets zit dan ook op dezelfde plaats (links dus). Om te vliegen met het propellerpak schud je de Wii controller op en neer. Op die manier kan je ook bijvoorbeeld een pirouettesprong maken wanneer je geen propellerpak aan hebt. Om sommige liften en dergelijke in het veld te bedienen moet je de controller scheef naar links of naar rechts houden.

De werelden

Je begint op een kleurijke plattegrond met allemaal velden. Je moet al de velden halen om verder te komen. Er zijn acht gewone werelden en nadat je Bowser in wereld 8 hebt verslagen krijg je wereld 9, een bonuswereld. Die velden kan je pas unlocken als je alle sterren in alle velden van de andere werelden hebt gewonnen.

Hier een overzicht van de werelden:

Wereld 1: Mushroom Plains (groene vlakten)
Wereld 2: Sea of Sand (woestijn)
Wereld 3: Penguin Playground (sneeuw en ijs)
Wereld 4: Sparkle Ocean (tropische eilanden)
Wereld 5: Toxic Forest (bos)
Wereld 6: Stone Head Mountains (bergen)
Wereld 7: Cloud Castle Courtyard (lucht)
Wereld 8: Bowser's Volcano (vulkaan)
Wereld 9: Rainbow Path (bonuswereld)

Vijanden en nieuwe voorwerpen

In deze game komen alle oude vijanden van Mario terug: naast Bowser en zijn rechterhanden zie je natuurlijk ook o.a. de groene en rode schildpadden, de stekeltorren en gewone torren, de bommetjes, de vleesetende en vuurspuwende planten, bruine paddestoelen en ook het wolkje die de stekeltorren gooit. In de onderwatervelden ook vissen en kwallen. Nieuw zijn de mini-paddestoelen die om je heen blijven hangen waardoor je niet hoog meer kan springen. Alle vijanden kan je overwinnen door op ze te springen of ze neer te schieten met de vuurbloem of te bevriezen met de ijsbloem.

Ook zijn er nieuwe voorwerpen voor de spelers als bijvoorbeeld:
Het Propellerpak waarmee je kan vliegen.
Het Penguinpak waarmee je makkelijker over ijs kan lopen, over ijs kan buikschuiven en vijanden kan bevriezen.
De IJsbloem waarmee je vijanden net als met de vuurbloem kan neerschieten. Met de IJsbloem bevriezen de vijanden. Wanneer ze bevroren zijn kan je ze vervolgens oppakken en weggooien of op ze springen om een hoger punt te bereiken.

Het spel bewaren

In elk veld staat halverwege een vlag. Wanneer je tegen deze vlag aanloopt is het veld tot dat punt gesaved. Halverwege en aan het einde van de werelden tref je een kasteel waarin een rechterhand van Bowser de scepter zwaait. Door deze “bazen” te verslaan kan je door naar een nieuwe wereld. Wanneer je de baas hebt verslagen wordt je gevraagd of je de game wilt saven. Pas wanneer je in wereld 8 Bowser hebt verslagen, krijg je de optie om te saven wanneer je zelf wilt.
Wanneer je nog niet bij een kasteel bent en je wilt stoppen zijn de velden die je tot dan toe hebt gehaald niet gesaved. Om te voorkomen dat je die velden over moet doen kan je eenmalig kiezen voor de optie Quick Save in het menu. Dit kan alleen maar één keer. Zodra je verder speelt en weer wilt stoppen zal je weer Quick Save moeten gebruiken om je voortgang te bewaren.


Superguide voor noodgevallen

Wat handig is bij deze game is dat je de superguide kan raadplegen. Wanneer je acht keer “doodgaat" in een veld verschijnt er in het veld een groen blokje met een uitroepteken. Wanneer je hier tegenaan springt, kan Luigi jou laten zien hoe je dit veld kan halen. Nadat hij dat gedaan heeft krijg je de keuze om het alsnog zelf te spelen of om het zo te laten. Dit is erg handig als je ergens helemaal niet uit komt. Het voorkomt dan ook dat je dat veld irritant gaat vinden en de game links laat liggen wanneer je niet verder komt. 

Munten en sterren sparen voor levens en nieuwe levels

In elk veld kan je munten en sterren verzamelen. Bij elke 100 munten krijg je een extra leven. Wat de sterren betreft, zijn er in elk veld drie te vinden. Wanneer je van elk veld alle sterren hebt verzamelt, kan je daar in de laatste wereld (wereld 9) velden unlocken. 

 

Verborgen gangen en deuren

Net als in de oudere Mario games zijn hier ook spookhuizen met verborgen gangen en deuren. Maar niet alleen in de spookhuizen kan je alternatieve uitgangen vinden. In een aantal velden zijn ook alternatieve doelmasten, deze hebben een rode vlag in plaats van de normaal zwarte vlag. 

Filmpjes met tips en tricks kopen, warpzones

In het kasteel van Princess Peach in wereld 1 kan je met behulp van de sterren ook filmpjes kopen wanneer je deze hebt vrijgespeeld. In die filmpjes kan je zien hoe je een bepaalde ster kan halen, een alternatieve doelvlag kan vinden, supersnel door een veld heen kan gaan of een eindloos aantal levens kan winnen. Erg handig als je alle sterren in de velden wilt halen maar er een paar niet kan vinden. Door een alternatieve doelvlag te halen kan je een geheim pad vinden. Dit pad kan leiden naar o.a. een Toadhuisje of een kanon. Dat kanon is zeg maar de warpzone uit de oude games. Door het kanon te gebruiken kan je doorschieten naar een andere wereld, bijvoorbeeld een kanon in wereld 5 schiet je naar wereld 7.

Toadhuisjes voor extraatjes

Verder zijn er in alle werelden ook Toadhuisjes te vinden. Er zijn drie verschillende in elke wereld: een rode, een gele en een groene. In het rode huisje kan je een flipgame spelen, je draait plaatjes om en als je twee dezelfde vindt win je dat wat er op staat afgebeeld. Dit zijn dan o.a. vuurbloemen, ijsbloemen, paddestoel, mini-paddestoel, ster, pinguïnpak, propellerpak. In het gele huisje krijg je van Toad een ster. In het groene huisje kan je door middel van jezelf af te schieten vanuit een kanon extra levens verdienen.

Multiplayer

Deze game kan je met maximaal vier personen spelen (Mario, Luigi, Blauwe Toad en Gele Toad). De andere spelers kan je tijdens je game toevoegen of verwijderen dus je hoeft niet te stoppen wanneer een ander mee wilt spelen of wilt stoppen. Wanneer je met meerdere spelers speelt, speel je allemaal in hetzelfde scherm. Dus niet een split screen of om en om, maar alle twee, drie of vier in hetzelfde veld. Dit is erg grappig want je kunt elkaar ook bijvoorbeeld optillen en weggooien. Let dus wel een beetje op met wie je speelt anders gooit diegene je misschien telkens een afgrond in. Je kunt elkaar ook helpen door bijvoorbeeld op iemands hoofd te springen als je ergens niet bij kan. Je moet tijdens de multiplayer wel opletten dat de speler die voorop loopt niet te hard loopt. Wanneer je namelijk te snel door het veld gaat en de andere spelers je niet bij kunnen houden kan je namelijk spelers een ravijn injagen of pletten tegen een muurtje. Dit kost diegene een leven. 

Andere speltypen voor multiplayer

Via het startscherm van de game kan je ook voor twee andere speltypen kiezen. Deze speltypen zijn alleen te spelen met twee tot vier personen.

Free Mode

In de Free Mode kan je met de spelers een veld spelen wat je in de game al hebt gehaald. Degene die de meeste munten heeft verzameld en vijanden heeft verslagen is de winnaar.

Coin Battle

Tijdens de Coin Battle is het de bedoeling je tegenspelers te verslaan door zoveel mogelijk munten te verzamelen. Deze velden zien eruit als de kleine veldjes wanneer je een buis in gaat. Een schermvullend veld met bijvoorbeeld diverse blokken op verschillende niveaus met daarop de munten. Om het iets lastiger te maken lopen er ook vijanden als bijvoorbeeld schildpadden.

Help me!

Wanneer je met meerdere spelers speelt heb je ook de optie om gered te worden. Als je bijvoorbeeld een ravijn in valt en je drukt snel op de A button dan gaat jouw poppetje in een luchtbel zitten. Door met de Wii afstandbediening te schudden vlieg je naar een medespeler toe. Wanneer je diegene raakt breekt je luchtbel en kan je verder spelen. Dit scheelt je dus levens. Wanneer je niet snel genoeg op A drukt en wel in het ravijn stort, of op een andere manier dood gaat, kom je ook terug in een luchtbel, maar dit kost je een leven. Als je geen levens meer hebt komt je dus ook niet terug. Wanneer het veld dan door je medespelers is gered of zij zijn ook dood, kom je terug op de plattegrond en krijg je weer vijf levens. Zolang één van de spelers nog levens heeft ben je dus ook niet game over. Op deze manier kan je heel lang spelen en heel ver komen.

Verpakking en het boekje

De game is verpakt in een hard plastic verpakking ter grootte van een DVD hoesje. De afbeelding op de voorkant is een getekende scene uit het spel en ziet er erg vrolijk uit met al die vrolijke kleurtjes en de karakters. Op de achterzijde staat wat uitleg over het spel.
In het boekje kan je, behalve het verhaal achter het avontuur en de besturing, ook uitleg terugvinden van eigenlijk alles wat je in de game tegenkomt. Van de vraagtekenblokjes waar je tegenaan moet springen tot de toadhuisjes die in de diverse werelden te vinden zijn. Het boekje is erg uitgebreid en duidelijk, compleet met plaatjes. Mocht je onverhoopt toch ergens niet uitkomen kan je daarin dus bijna zeker de oplossing vinden.
Buiten de handleiding tref je in de verpakking ook een korte multiplayer handleiding en een folder met gezondheids- en veiligheidsinformatie. In mijn geval zat er ook een kaartje in met een code waarmee je lid kan worden van Club Nintendo. Dit is een club waar je op de hoogte wordt gehouden van de nieuwste nieuwtjes rondom Nintendo en je ook prijzen kunt winnen.

Conclusie

Ik vond het vreselijk leuk om weer eens een ouderwetse Mario game te spelen. Het is een erg verslavend spel, de multiplayer-optie is helemaal geweldig en het is heel leuk dat je allemaal in hetzelfde veld speelt. Erg leuk dus om te spelen tijdens feestdagen, verjaardagen of feestjes. Het zorgt namelijk voor hilarische taferelen als je met je familie of vrienden dit spel speelt en elkaar dwarsligt of juist doelen bereikt waar je alleen nooit bij zou kunnen. Het spel is naar mijn mening geschikt voor iedereen, jong en oud. Het is prima bespeelbaar en niet te moeilijk. 
Wanneer je wel moeite hebt met een veld kan je de superguide gebruiken wat ik erg handig vind. De besturing met de Wii afstandsbediening valt me enorm mee, het speelt net zo makkelijk als de oude NES. Een echte aanrader dus!

Tip

Je kunt hier een kijkje nemen als je interesse hebt in deze game. Op deze site kan je stukjes van de game zien, evenals de nieuwe extra’s. Ook kan je hier filmpjes bekijken waarin stukjes van de game te zien zijn. Je krijgt hierdoor een duidelijk beeld van de game.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...