maandag 28 januari 2013

Buzz! Quiz World voor PS3 staat garant voor een gezellige avond!

De dagen en avonden worden weer langer. Komt de Triviant dan weer op tafel of gaan we ‘s avonds gezellig achter de Playstation 3 voor een leuke quiz? Dat kan namelijk prima met Buzz! Quiz World. Dit spel is ook beschikbaar op de PSP, maar natuurlijk is het leuker dit op een groot scherm te spelen. Het is een leuk, vlot en gezellig familiespel in een digitaal jasje. Wat deze game je te bieden heeft en wat mijn ervaring is met dit spel kan je in dit artikel lezen. Onderaan dit artikel vind je de lijst met trophies die in Buzz! te winnen zijn.

Buzz Quiz World

Quizmaster Buzz

De quiz wordt gepresenteerd door de wervelende quizmaster Buzz. Hij legt kort uit hoe de spellen werken en stelt de vragen. Hij spreekt de karakters waarmee gespeeld wordt ook aan met hun gekozen naam. Wat ik persoonlijk erg leuk vind is dat hij ook jouw statistieken bijhoudt. Dus als je regelmatig verliest of wint krijg je dat ook van hem te horen. Ook levert hij bijvoorbeeld kritieken als je zelf een categorie kiest en vervolgens veel vragen fout beantwoord. De gehele game is Nederlandstalig, zowel de gesproken als de geschreven tekst.

Zelf je karakter samenstellen in Buzz!

Om de game te kunnen spelen moet je eerst over een karakter beschikken. Deze kan je helemaal zelf samenstellen. Je kunt kiezen uit een lijst met namen. Je kunt daarbij je eigen naam opzoeken (als die er tussen staat) of gaan voor een bijnaam als bijvoorbeeld Superman, Speedy, Kleintje en nog veel meer namen. Vervolgens kan je kiezen of je karakter een man of een vrouw moet zijn. Je kan daarna een poppetje uitkiezen. Je hebt hierbij niet erg veel keuze, dit zijn er maar acht. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een oud omaatje, een mimespeler, een superheld en nog zo een aantal. Zodra je dat hebt gedaan kan je voor je karakter een kostuum uitkiezen en een geluid uitkiezen voor de Buzzer. Wanneer jij op de knop drukt om het antwoord te geven, zal je dat geluid horen. Elk poppetje heeft zijn eigen dansjes en manieren van reageren op wat er gebeurd in het spel.

Welke speltypen zijn er?

Je kunt verschillende speltypen kiezen om te spelen. Zo heb je het standaardspel, Rondekeuzespel, Gekkerondenspel, Serieuzerondenspel, 15-minuten-spel, 45-minuten-spel. Quizpackspel, aangepast spel en uitdagingen voor één speler. Alle spellen zijn onderverdeeld in tien verschillende categoriën, te weten: muziek, de wereld, mensen, films, kunst en literatuur, wetenschap en natuur, vrije tijd, sport, televisie en gebeurtenissen. Elke categorie is weer onderverdeeld in verschillende subcategoriën. Bijvoorbeeld: muziek uit de jaren ‘90, bekende wereldsteden, etc.
Hieronder zal ik de verschillende spellen kort uitleggen.
Standaardspel: Hier wordt de ronde gekozen door de quizmaster en de onderwerpen door de spelers.
Rondekeuzespel: De spelers kunnen hier de volgende rondes kiezen
Gekkerondenspel: Hier kan je de gekste rondes achter elkaar spelen
Serieuzerondespel: Deze quiz kent alleen de serieuze vragen en niet de gekke rondes.
15-minuten-spel: De naam zegt het al deze quiz duurt 15 minuten, alle rondes kunnen hierin voorbij komen.
45-minuten-spel: Niet echt verrassend, deze quiz duurt 45 minuten. Dit is het langste spel dat beschikbaar is. Alle rondes komen voorbij.
Quizpackspel: Hier kan je een spel spelen met quizpacks (verzameling vragen) die zijn gedownload van het Playstation Network.
Aangepast spel: Hier kan je zelf samenstellen welke rondes je wilt spelen.
Uitdagingen voor één speler: Dit kan je in je eentje spelen en oefenen.
Bij de langere spellen kan Buzz ook miniquizzen tussendoor doen met daarin 8 vragen over elk denkbaar onderwerp.

Welke rondes zijn er?

Over de Rand: Elk verkeerd antwoord brengt je een stap dichterbij een grote bak met groene smurrie, maar door vragen goed te beantwoorden kan je jezelf redden. Je tegenstanders gaan dan richting de smurrie.
In de schijnwerpers: Hierbij moet je in je eentje de gestelde vragen beantwoorden. Hoeveel punten jouw antwoord waard is bepalen de tegenstanders. Zij gaan inschatten hoe groot de kans is dat jij het antwoord weet. Hiermee bepalen ze de waarde van het antwoord en dus ook het aantal punten dat je kan winnen of verliezen.
Kookpunt: Dit is een snelle ronde waarbij je zo snel mogelijk een aantal vragen goed moet hebben. Degene die als eerste voldoende vragen goed beantwoord heeft, heeft gewonnen
Wie is het snelst: In deze ronde moet je zo snel mogelijk het goede antwoord geven. Hoe sneller je antwoordt, des te meer punten je verdient.
Wie heeft de bom: In deze ronde valt er een bom in je handen, die aan het aftikken is. Wanneer je een goed antwoord geeft gaat de bom naar de volgende speler. Wanneer de tijd om is explodeert de bom. Als je hem dan vast hebt verlies je punten en krijg je een zwarte snoet.
Taart! Wanneer je in deze ronde een vraag goed hebt beantwoord, krijg je een taart om in het gezicht van je tegenstanders te gooien. Wanneer je twee keer door een taart bent geraakt lig je uit de ronde. Let hierbij wel op dat je de taart niet per ongeluk in je eigen gezicht gooit.
Aftellen maar: Dit is de finaleronde en eigenlijk een soort afvalrace. Alle punten die je tot nog toe hebt gespaard worden omgezet in tijd. Bij het zo snel mogelijk goed beantwoorden van de gestelde vragen krijg je een tijdbonus. Wanneer je een fout antwoord hebt gegeven verlies je tijd. Wanneer je de enige bent die nog over is, heb je gewonnen.

Wat valt er te winnen in Buzz Quiz World?

Aan het einde van het spel worden de prijzen uitgereikt aan de winnaar. Dit kan alles zijn: een locomotief of een mooi standbeeld, etc.

Hoe moet je de Wireless Buzzers installeren?

De Wireless Buzzers had ik los aangeschaft, dus niet in combinatie met de game. Er zijn ook Buzz games op de markt waarbij de Buzzers wel erbij zitten. De Buzzers worden echter ook los verkocht. Mocht je in een gamewinkel niet slagen kan je ook bij webshops als Bol.com of Coolblue.nl Buzzers vinden.

Bij de Buzzers zijn in mijn geval een instructie, batterijen, en een Bluetooth ontvanger met beschermkapje geleverd. Tot slot zit er ook nog een zakje bij om de Buzzers netjes in op te kunnen bergen wanneer je ze niet gebruikt. De batterijen zijn makkelijk in de degelijke Buzzers te stoppen en het klepje om ze op hun plek te houden sluit perfect. Vervolgens de Bluetooth ontvanger in de USB aansluiting van de PS3 stoppen en je bent klaar om te spelen! De Buzzers worden per set van vier Buzzers verkocht. Wanneer je met meer dan vier mensen wilt spelen moet je dus nog een set erbij kopen. In dat geval moet je ook de ontvanger van de tweede set Buzzers aansluiten op de tweede USB poort van je Playstation 3.

Hoe kan je antwoorden geven met de Buzzer?

De antwoorden die bij de vragen worden gegeven hebben elk hun eigen kleur. Deze kleuren komen overeen met de kleuren op de Buzzers. Wanneer je dus denkt dat blauw het goede antwoord is druk je op de blauwe toets, enzovoort. De grote rode toets die bovenop zit kan je gebruiken bij het taart gooien. Het spelen met de Wireless Buzzers is werkelijk ideaal! Je zit niet te rommelen met snoeren en de toetsen zijn op een goede manier gevoelig. Daar bedoel ik mee te zeggen dat ze goed reageren wanneer je erop drukt, maar dat ze niet te snel reageren waardoor je misschien per ongeluk een verkeerde knop in zou drukken. De Buzz game spelen met deze Wireless Buzzers zorgt voor een hilarisch tafereel en doordat ze draadloos zijn maakt het ook niet uit als je door de spanning ineens uit je stoel springt of je handen in de lucht doet. De console blijft staan waar hij staat. Verder kan je op een goede afstand nog steeds het spel spelen, dus je hoeft ook niet binnen een paar meter van je console te blijven. Ook wanneer je in alle frustratie de Buzzer laat vallen, werkt deze nog steeds perfect, hij kan dus tegen een stootje. Ik heb nog geen nadelen van de Wireless Buzzers kunnen ontdekken.  
  

Hoeveel vragen heeft Buzz?

Deze Buzz game beschikt over ruim 5.000 vragen. Mocht je deze allemaal gehad hebben of toe zijn aan andere vragen, kan je via het Playstation Network zogenaamde quizpacks downloaden. Ook kan je met je PC op www.BuzztheGame.com inloggen met je Playstation Network gebruikersnaam en wachtwoord en daar zelf vragen/quizzen maken. Deze kan je vervolgens delen met anderen via het netwerk of alleen beschikbaar stellen voor jezelf of vrienden.Ook kan je hier quizzen vinden die door andere Buzz spelers zijn gemaakt. Deze kan je online spelen en ook downloaden en dan zelf offline spelen op de PS3. Doordat je inlogt met je PSN gegevens zijn deze vanaf je console via het Buzz menu te bereiken. Een eindeloos aantal vragen dus waardoor je eigenlijk nooit uitgespeeld raakt en het spel dus zeker zijn geld waard is.

Foto’s maken met de Playstation Eye camera

Wanneer je de Playstation Eye camera hebt aangesloten op je Playstation 3, zal deze tijdens de quizzen foto’s maken. Sommige foto’s zal voor afgeteld worden, dus dan kan je nog zorgen dat je leuk op de foto staat. Maar er zullen ook op geheime momenten foto’s gemaakt worden, deze ben je dus niet van op de hoogte. Dit zorgt natuurlijk voor erg leuke en soms hilarische foto’s die genomen worden op de meest rare of spannende momenten. Deze foto’s kan je dan terugzien in de Foto’s bekijken galerie. Wanneer je ze erg leuk vindt kan je ze ook uploaden naar je My Buzz profielpagina. 

Online Buzz spelen

Je kan met Buzz ook online spelen. Dit kan met maximaal acht personen tegelijk.
Aan de slag: Hier kan je het opnemen tegen andere Buzz fans. Je kan met maximaal vier personen op een PS3 console spelen.
Vind vrienden online: Hier kan je zelf een spel aanmaken en vrienden uit je Playstation Network uitnodigen om mee te doen.
De online spellen werken verder hetzelfde als de offline spellen.

Nog niet uitgespeeld? Ga dan voor de trophies!

Er zijn zoals bij zoveel PS3 games ook hier trophies te winnen. In het geval van Buzz! zijn dit er 44. Wil jij weten welke? Deze staan compleet met korte uitleg hoe je ze kan winnen onderaan dit artikel.

Graphics

Buzz is een erg kleurrijke, getekende game met allemaal vrolijke felle kleuren. De presentator Buzz is een grappig getekend mannetje. Zijn onderkaak lijkt wat los te zijn van de rest van zijn gezicht, maar verder toch redelijk normaal voor een tekenfilmfiguurtje. De karakters waarmee gespeeld wordt zijn ook allemaal duidelijk anders. Je ziet een echt podium en desks waar de kandidaten op en achter staan. Soms zwiept de camera langs het publiek in de zaal, wat je echt het idee geeft aan een heuse spelshow mee te doen. Op spannende momenten wordt ook ingezoomd op de kandidaat in kwestie. Bij sommige vragen zie je op een scherm in het spel een afbeelding of video die te maken heeft met de gestelde vraag. 

Muziek en verdere geluiden

De muziek die gebruikt is in de game zijn redelijk standaard quizmuziekjes. Duidelijk bedoeld om de spanning op te bouwen tijdens het stellen en beantwoorden van de vragen. Je merkt aan de tonen en muziek al dat je tijd om te antwoorden afloopt en het zorgt er dus ook voor dat je een gehaast gevoel krijgt wat er soms weleens voor kan zorgen dat je in de paniek op een verkeerd antwoord drukt. Verder zijn de andere geluiden in de game ook heel grappig. Zo kan je zelf een toon voor je toeter/antwoordknop kiezen. Als jij dan een antwoord weet kan je er dus voor kiezen om door op de knop te drukken een sirene te laten afgaan of een schaap te laten blaten of nog veel meer andere dingen. Maar net wat jij leuk vindt. De muziek en de geluidjes overheersen de stem van de presentator niet, waardoor het dus gewoon allemaal goed te volgen is.

Verpakking en het boekje

De game is verpakt in een hard plastic verpakking ter grootte van een DVD hoesje. Op de afbeelding op de voorkant zie je de quizmaster Buzz met een Buzzer in de hand. Ook staat erop dat er Buzz Buzzers nodig zijn om het spel te spelen, dat je online kan spelen via het Playstation Network en dat het spel geschikt is voor spelers van 12 jaar en ouder. Op de achterzijde staat wat uitleg over het spel. Hier staat ook een tekentje dat het spel gewelddadig zou zijn. In mijn ogen is dat niet echt het geval. Het enige geweld dat je tegen zult komen is de bom de in je handen kan exploderen. Dit heeft enkel tot gevolg dat je poppetje een zwart snoetje krijgt, maar verder niks ernstigs. De leeftijdsgrens van 12 jaar en ouder zou in mijn ogen meer te maken moeten hebben met de moeilijkheidsgraad van de vragen.
In het boekje kan je veel terugvinden over het spel. Het boekje is volledig en duidelijk.

Conclusie

Buzz Quiz World is een heel leuk familiespel dat voor een leuke avond garant staat. De vragen zijn niet te moeilijk, maar ook niet zo makkelijk dat het geen uitdaging meer is. Wanneer je dit spel wilt spelen met jongere kinderen zou ik wel een andere variant van de game kiezen, omdat de vragen dan net iets te moeilijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld vragen over muziek van de jaren ‘80 of ‘90 en dergelijke zijn dan misschien wat te moeilijk. Er zijn ook andere Buzz spellen die geschikt zijn voor spelers vanaf 3 jaar en er is ook een Buzz Junior. Deze zijn misschien dan iets beter geschikt. De Buzzers zijn makkelijk te installeren en te bedienen. Wanneer je een spel als Triviant leuk vindt om te spelen, dan zal je dit spel ook leuk vinden. De gekke rondes in het spel zoals die met de bom en de taart zorgen voor leuke taferelen. In iedere familie is altijd wel een persoon die te koop loopt met alles wat hij/zij weet en die het niet kan laten al meteen het juiste antwoord te geven. Hardop. Hier kan je bij dit spel dankbaar gebruik van maken. Let wel op, want mensen kunnen je op die manier natuurlijk ook zo op het verkeerde been zetten. Een leuk familiespel dat voor een hoop plezier kan zorgen.

Overige informatie

Game: Buzz Quiz World
Soort game: quiz, familiespel
Console: Playstation 3 (Ook voor PSP)
Geschikt voor: 12 jaar en ouder.
Aantal spelers: 1 tot en met 8 spelers
Besturing: Buzzers (Deze zijn los te verkrijgen, of soms al bij de game inbegrepen en zowel met als zonder draad te verkrijgen.)
Geheugengebruik: 2482MB minimum
Verpakking: Plastic DVD verpakking
Website: www.BuzzTheGame.com
Verkrijgbaarheid: gamestores, webshops, speelgoedwinkels
Prijs: tussen de 25 en 40 euro 

De Buzz! Quiz World Trophies PlayStation3 en hoe te winnen:


I Love Buzz! - Speel elk type spel dat Buzz! te bieden heeft
Teamtactiek - Speel een online spel met vier spelers in jouw huis tegen vier spelers in een ander huis
Socializen - Speel een online spel met ten minste drie van jouw PlayStation Network-vrienden en anderen
Maak je mooi voor de camera - Gebruik alle kostuums voor elk personage in een volledig spel
Je hoeft nooit meer te werken - Win elke prijs
PlayStation Home sweet Buzz! - Start Buzz! vanuit PlayStation Home
MyBuzz! tot je erbij neervalt - Speel en beoordeel 50 verschillende MyBuzz!-quizzen
Snelheidsmaniak - Beantwoord het snelste alle vragen goed in een ronde 'Wie is het snelst'
Klokkenluider - Score meer dan 3200 punten in één ronde van 'Stop de klok'
Grijpgrage zoemer - Steel van elke speler in het spel in een ronde 'Punten stelen'
Taartmonster - Gooi elke speler in het spel een taart in het gezicht in een ronde 'Taart!'
Uitgekookt - Bereik heel snel het kookpunt
Zachtgekookt - Bereik supersnel het kookpunt
De laatste der Mohikanen - Zorg dat je als laatste overblijft aan het einde van 'Taart!', 'Over de rand' en 'Aftellen maar' in één spel
Grote verrassing - Goed geantwoord bij In de schijnwerpers terwijl niemand dat had verwacht
Sofaslachter - Jij of iemand in jouw huis heeft 25 online spellen gewonnen
Onder de radar - Speel een gekkerondenspel uit zonder een taart in je gezicht te krijgen, een ontploffende bom te krijgen, over de rand geduwd te worden of te worden bestolen
Menselijke katapult - Iedereen over de rand geduwd en zelf blijven staan in 'Over de rand'
Populaire schrijver - Quizzen die jij hebt geschreven zijn door meer dan 100 verschillende mensen gespeeld
Kwaliteitsquizmaker - Een quiz die jij hebt geschreven is door 25 verschillende mensen gespeeld en heeft meer dan 2,5 ster
Meesterquizschrijver - 10 quizzen die jij hebt geschreven zijn elk door meer dan 25 verschillende mensen gespeeld en hebben meer dan 2,5 ster
Lekker in mijn vel - Houd één profiel actief en ongewijzigd
Travestiet - Speel regelmatig als een personage van het andere geslacht
Pestkop - Neem meerdere keren een bepaalde speler te grazen met een taart of een diefstal
Weekendheld - Speel drie achtereenvolgende weken elk weekend een spelletje Buzz!™
Mannen onder elkaar - Speel een spel met alleen mannelijke spelersprofielen
Meiden onder elkaar - Speel een spel met alleen vrouwelijke spelersprofielen
Kun je wel? - Gooi een taart naar, elimineer of steel van iemand die met meer dan 1500 punten achter staat
Kleptomaan - Zinloze diefstal! Je hebt gestolen van een speler die geen punten had
Zelftaarting - Gooi een taart naar jezelf in een ronde 'Taart!' en schakel jezelf daarmee uit
Grote bek - Bespot de anderen tijdens drie verschillende ronden in één spel, terwijl je in al die ronden laatste bent
Niet je dag - Word getaart, over de rand geduwd, gebombardeerd en bestolen in één spel
Fotofreak - Laat voor elk moment een foto maken
Geliefd bij de gasten - Zorg dat 10 uitnodigingen voor online spellen worden geaccepteerd
Eregast - Word door vijf verschillende vrienden uitgenodigd voor een online spel
Proeflezer - Speel als eerste een nog nooit gespeelde quiz
Kijk, zonder tanden - Laat oma haar kunstgebit uit haar mond halen tijdens de samenvatting
Die houden we erin - Sla één van je foto’s op in het XMB-menu (XrossMediaBar)
Er zit er altijd eentje bij - Irriteer iedereen met het geluidskeuzescherm van de Buzz!-zoemer
Opgenomen voor een livepubliek - Echt waar! En dat kun jij bewijzen met de foto’s van jullie allemaal
Ik hou van jullie! - Speel revanchewedstrijden tegen spelers in een online spel
Maak Buzz niet kwaad - Dat wil je niet meemaken
Laat je Buzz! Face zien! - Upload één van je foto’s naar MyBuzzQuiz.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...